Test av Sony Xperia P

Vår vurdering
Design
Skjerm
Kamera
OS og Software
Ytelse

Test av Sony Xperia P

Vi tester Sony Xperia P
 

Generelt om Sony Xperia P

Xperia P er den første smarttelefonen var Sony som kommer med det selskapet har valgt å kalle for «WhiteMagic» teknologi. Kort sagt dreier det seg om en ny skjermteknologi som gjør skjermen ekstra lyssterk og dermed lett å bruke telefonen utendørs i sterkt sollys.

Ellers fremstår Sony Xperia P ved første øyekast som et nytt tilskudd til det midtre sjiktet av smarttelefoner. På mange måter er det lett å tenke at Sony med sin Xperia-serie følger samme strategi som HTC med sin One-serie, ved å gi ut ulike modeller med samme designfilosofi men som skal dekke ulike segmenter i smarttelefonmarkedet.
 

Design

Rent utseendemessig ser Sony Xperia P litt ut som om Sony har krympet Xperia S sitt chassis rundt en mindre skjerm. I motsetning til Xperia S sitt chassis som er produsert i plastikk er Xperia P laget i aluminium, noe som gjør at mobilens byggkvalitet føles veldig solid. Overflatebehandlingen av metallet gjør også at det føles glatt på en god måte. Dette bidrar også til at mobilen holder seg rent, lommerusk setter seg ikke fast på denne mobilen.

Chassiset er imidlertid delt i to og den svarte delen i bunn er laget i plastikk, noe som reflekterer lyset forskjellig fra den øvre delen. Fordelen med at denne delen er laget i plastikk er at telefonenes totale vekt holdes nede, Xperia P veier kun cirka 120 gram. Det at Xperia P er noe mindre enn Xperia S gjør at den føles noe mer komfortabel å holde i hånden. Den kurvede baksiden og kantenes vinkel bidrar også til at mobilen føles fast i grepet.
 

Skjerm

Skjermen til Sony Xperia P holder forholdsvis høy kvalitet. Skjermen er på 4 tommer og har et høyt detaljnivå med 540×960 piksler og 275 ppi. Alt som vises på skjermen ser skarpt og bra ut. I tillegg så ser man fort at WhiteMagic teknologien til Sony innfrir så det holder, synligheten på mobilens LCD-skjerm utendørs er rett og slett fenomenal, selv når solen står direkte på mobilen.

Skjermens fargerepresentasjon kunne vært enda bedre men det har ikke så mye å si i praksis all den tid lysstyrken justerer seg automatisk og man kun vil legge merke til den noe ukorrekte fargerepresentasjonen når lysstyrken er satt til de høyeste nivåene.
 

Kamera

Nederst på baksiden finner vi Xperia P sitt mobilkamera som er på 8 megapiksler ned LED-blits. Kameraet fremstår som meget bra til å være et mobilkamera og står ikke mye tilbake for kameraer på langt dyrere smarttelefonmodeller som HTC One S , HTC One X eller Samsung Galaxy S3. Brukergrensesnittet til kameraet er lett å bruke og en egen fysisk kameraknapp for fokusering og utløsning hever brukeropplevelsen ytterligere. Hvis skal sette fingeren på noe her er det at fokuseringen kunne skjedd enda raskere enn det som er tilfellet. Her er for eksempel HTC One S merkbart raskere.

Generelt gir mobilkameraet på Sony Xperia P godt balanserte bilder med naturlige farger. Men man kommer selvsagt ikke bort fra at det fortsatt dreier seg om et mobilkamera. Det betyr at som hos mobilkameraer flest vil man oppleve at bildene blir dårligere under suboptimale lysforhold samt at bilder tatt under veldig sterke lysforhold kan resultere i noe bleke bilder.

Videoopptak kan gjøres i full HD og resultatene blir absolutt til å leve med. Egenskapen med vedvarende autofokus resulterer i skarpe opptak selv når du beveger på kameraet. Kameraet klarer og skifte fokus forholdsvis raskt uten for mye søking.
 

Operativsystem og software

Med lanseringen av Sony Xperia P på Android sin Gingerbread versjon så ligger mobilen allerede fra starten av litt etter ettersom Android har lansert sin nye oppdatering Ice Cream Sandwhich. Sony har imidlertid lovet at en oppdatering til Android Ice Cream Sandwich vil foreligge i løpet av andre kvartal. Men det betyr at enn så lenge vil man måtte klare seg uten de helt nye apps og widgets som er en del av denne Android-oppdateringen samt for eksempel evnen til å sveipe bort notifikasjonsvinduer.

Sony har som de fleste andre mobilprodusenter laget sine egne tilpasninger oppå Android men disse er ikke veldig forstyrrende. Som seg hør og bør på et Android OS får du videre en rekke «Hjem» skjermer du kan tilpasse som du ønsker med ulike widgets. En av Sonys widgets er deres widget for sosial integrasjon ved navn TimeScape. Denne synes vi dog er nok så overflødig, Facebook og Twitter sine egne apps fungerer bra nok i seg selv. Et annet sted der Sony trår feil med sin tilpasning er etter vår mening med kalenderen. Android sin løsning er enkel mens Sony gjør denne løsningen mer komplisert igjen.

I motsetning til flere av Sonys konkurrenter kan ikke Sony tilby en låseskjerm med snarveier til for eksempel apps. Du kan imidlertid låse opp ved å sveipe og du finner en snarvei til å skru av lyden på mobilen. QWERTY-tastaturet fungerer greit nok, responsen er rask men ordlisteanbefalingene kunne vært bedre. Her finnes det selvsagt apps man kan laste ned som forbedrer dette.
 

Ytelse

Sony Xperia P er utstyrt med en dobbelkjernet Ericsson NovaStor prosessor på 1 Ghz og 1 GB RAM i minne samt 16 GB intern lagringskapasitet. Dette kan ikke utvides ettersom mobilen ikke har noe støtte for eksternt microSD kort. Prosessoren kan ikke hevde seg opp mot prosessoren vi finner i det øvre del av prissegmentet hos mobilselskapenes flaggskipmodeller men den er mer enn bra nok for de aller fleste sitt bruk. Lag ved bruk av brukergrensesnittet skjer ekstremt sjelden men kan oppstå dersom du kjører mange tunge apps samtidig som du blar deg gjennom «Hjem» skjermene. Når det gjelder spill så har mobilen ingen problemer med lettere spill som Temple Run, Fruit Ninja eller Angry Birds. Tyngre spill som Shadowgun og Samurai 2 går men med en lavere brukeropplevelse. Men dersom du skal spille mye spill må du nok velge en smarttelefon med en enda bedre prosessor, også med tanke på at fremtidige mobilspillutgivelser vil kreve dette.

Når det gjelder batterikapasitet er Xperia P utstyrt med et forholdsvis lite batteri på 1305 mAh. Ytelsesmessig er dog mobilen ganske midt på treet hva angår smarttelefoner, ved middels bruk som inkluderer noe kamerabruk, videovisning, litt spilling og taletid varer telefonen en lang dag og har fortsatt noen timers batteri til overs. Ved moderat bruk vil du kunne bruke mobilen i to dager uten å måtte lade i mellom.
 

Konklusjon

Sony Xperia P fremstår som en veldig solid smarttelefon i den midtre delen av prissegmentet. To åpenbare alternativer til Xperia P i dette markedet er åpenbart HTC One V og HTC One S. Versus HTC One V så er Xperia P bedre på både batterikapasitet, skjerm og kamera og fremstår som et bedre valg hvis man kan leve med Android Gingerbread enn så lenge og en litt høyere pris (rundt 500 kr mer). Versus HTC One S er konkurransen langt jevnere, HTC One S har klart bedre prosessor og kommer med nyeste Android versjon, skjermmessig og kameramessig er det ganske så likt mens batterikapasitet er litt bedre på Xperia P etter vår mening. Prisen er også en god del lavere for Sony Xperia P enn for HTC One S (rundt 1 000 kr). Det hele bunner altså ned i hva man vektlegger av disse faktorene.

Test av Sony Xperia P4admin2012-07-26 13:37:15Sony Xperia P test. Her gjennomgås en mobiltest av mobilen Xperia P fra Sony, les testen før du eventuelt kjøper denne mobiltelefonen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Test av Sony Xperia U | Mobil test - July 28, 2012

    [...] Xperia U er en av tre nye Android-mobiler i Xperia-serien (de andre er Xperia Sola og Xperia P) hvor Xperia U er den billigste av de tre. Men hva får man egentlig for pengene når man kjøper [...]

Kommenter artikkelen

DesignSkjermKameraOS og SoftwareYtelse